Hypotheek

Een hypotheekrecht geeft een geldverstrekker grote zekerheid. Als de hypotheekgever zich niet aan de gemaakte afspraken houdt kan de geldverstrekker het hypotheekrecht gebruiken en de met hypotheek belaste woning verkopen. Op deze wijze heeft de geldverstrekker “een stok achter de deur”

De aankoop van een woning wordt meestal gefinancierd met een hypothecaire geldlening. U leent het geld van een bank en geeft daarvoor in ruil het recht van hypotheek op de door u te kopen woning.

De leverings- en hypotheekakte worden direct na elkaar ondertekend.

Het oversluiten van een hypotheek komt ook regelmatig voor. Denk aan het verkrijgen van een lagere rente bij een andere bank of het verhogen van een hypotheek voor de financiering van een  verbouwing.

Bij een gehele oversluiting (u gaat weg bij de ene bank en sluit een nieuwe hypotheek af bij een andere bank) is het nodig dat de bestaande hypothecaire lening wordt afgelost met de nieuwe hypothecaire lening. De afgeloste hypotheek moet daarna worden uitgeschreven bij het Kadaster. Deze handeling (royement of doorhaling) verzorgen wij dan uiteraard.